Właściwości lecznicze olejku magnezowego

Czym jest olejek magnezowy?

Olejek magnezowy zdobywa szturmem rynek kosmetyczny. Ma właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne. Wbrew swojej nazwie, środek nie zawiera kompletnie olejku oraz tłuszczu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w pielęgnacji, walczy skuteczne z niedoskonałościami na skórze.

Olejek magnezowy jest wodnym roztworem soli magnezu. Aplikowany na skórę, uzupełniać może codzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez, który jest jednym z pierwiastków, które są potrzebne do życia. Wpływa bezpośrednio na działanie mięśni i organów. Niedobór magnezu powoduje cały szereg różnych dolegliwości.

Do nich należą:

  • skurcze oraz drgania mięśni,
  • podatność na złamania,
  • ryzyko poronienia,
  • problemy z rozwojem płodu,
  • problemy z pamięcią,
  • problemy z koncentracją,
  • problemy z przyswajaniem wiedzy,
  • nadpobudliwość,
  • nerwowość,
  • nagłe wybuchy złości,
  • zaburzenia pracy mięśnia sercowego oraz układu krwionośnego.

Jak zrobić olejek magnezowy?

Olejek magnezowy to produkt, który dostaniemy z łatwością w wielu sklepach z kosmetykami ekologicznymi lub zdrową żywnością. Cena produktu gotowego to między 30 a 5 złotych za 100 ml. Oczywiście wszystko jest zależne od miejsca zakupu. Z łatwością jednak możemy przygotować go także w domu. Do stworzenia jego potrzebujemy płatki magnezowe oraz wodę destylowaną, zmieszaną w ilości 1 do 1.

Aby zrobić magnezowy olejek, powinniśmy zagotować wodę destylowaną, a następnie należy zalać nią płatki magnezowe. Wszystko wymieszajmy, a następnie odstawić wszystko do ostudzenia. Mieszankę przygotowaną należy przelać do butelki z atomizerem. Produkt otrzymany używać można przez sześć miesięcy.

Zastosowanie olejku magnezowego

Olejek z magnezem stosowany może być przez wszystkich, którzy miewają problem z dostarczeniem z pokarmem magnezu lub tez chcą wspomóc dodatkowo regenerację organizmy. Na pewno go docenią osoby, które borykają się z różnymi problemami skórnymi oraz potrzebujące odprężenia. Olejek z magnezem wpasowany w skórę na pewno walczy skutecznie z łuszczeniem się nadmiernym oraz także swędzeniem. Dzięki antybakteryjnym właściwościom skutecznie niweluje podrażnienia powstałe w wyniku stanów zapalnych związanych z uszkodzeniem skóry lub trądziku. W okresie wiosny i lata pomocny jest także dla alergików, którzy walczą z objawami swędzenia skóry oraz pojawiającymi się na skórze alergicznymi plamami. Każda osoba powinna to wiedzieć i w razie podobnych problemów skorzystać z tego wspaniałego olejku. Nie będziemy żałować.

People obraz autorstwa yanalya - www.freepik.com

Czym jest olejku magnezowy?

Olejek magnezowy to kosmetyczny produkt, który bezpośrednio po nałożeniu na skórę oraz wchłonięciu w jej głąb, niesie masę korzyści oraz daje naprawdę przyjemne uczucie odprężenia. Ten preparat naturalny bywa także nazywany oliwką magnezową. Jest tak, ponieważ jego konsystencja jest oleista, a bezpośrednio po rozprowadzeniu na skórze pozostaje bardzo tłusty film. Jednak w rzeczywiści w jego składzie nie ma kompletnie żadnych olejków oraz tłuszczu.

Olejek magnezowy jest o 32 procentowy roztwór soli magnezu. Roztwór magnezu aplikowany na skórę dostarcza bardzo łatwą drogę. Omija ona układ pokarmowy oraz niezbędne dawki bardzo cennego pierwiastka.

Magnez jest jednym z bardziej potrzebnych pierwiastków. Pomaga funkcjonować prawidłowo niemal wszystkim układom organizmu ludzkiego. Jego niedobory objawiają się skurczami charakterystycznymi mięśni, problemami z układem nerwowym zaburzoną pracą serca oraz wieloma bardzo przykrymi dolegliwościami.

Cena oraz właściwości olejku magnezowego

Cena standardowa oliwy magnezowej waga się pomiędzy 40 a 50 złotych. Jednak jeśli poszukamy dobrze trafić możemy na naprawdę całkiem korzystną cenę.

Stosowanie magnezowej oliwy posiada mnóstwo zalet. Aplikowanie na skórę kosmetyku pozwala nam na przeniknięcie do organizmu sporych dawek magnezu, na którego wszelkie niedobory bardzo często cierpimy. Poniżej znajdują się praktyczne zastosowanie oraz cenne właściwości produktu.

Olejek magnezowy może być stosowany w celu zniwelowania bardzo przykrego zapachu pach i stóp. Na jego korzyść na pewno przemawia to, że jest nieszkodliwy, naturalny jak i także dostarcza ważnych jonów magnezu. Jest także wolny od związków toksycznych rakotwórczych, które są dodawane do dezodorantów drogeryjnych. Utrzymywana jest także świeżość przez cały dzień oraz nie zatyka potowych gruczołów. Nie pozostawia nam także śladów na ubraniu. Co więcej działa antybakteryjnie tworząc niekorzystne środowisko dla wszelkich drobnoustrojów oraz jest bezzapachowy.

Nadaje się także do stosowania, jako olejek do masażu. Możemy go używać, jako środka na mięśnie obolałe oraz dodatku do relaksacyjnych zabiegów. Możemy z jego dodatkiem przygotowywać płukani służące moczeniu nóg. Pomagają dbać o skórę trądzikową, szczególnie w takich miejscach jak plecy czy też dekolt.

Zastosowanie olejku magnezowego


Zaleca się, aby bezpośrednio nie stosować olejku na skórę pach bezpośrednio po depilacji. U wrażliwych osób wywołać może bardzo przykre uczucie swędzenia oraz dyskomfortu. Unikać należy kontaktu olejku z oczami jak i także z uszkodzoną skórą.

People obraz autorstwa tirachardz - www.freepik.com